Smultronställen i nordvästra Skåne

Vi älskar kvalitet inte bara i hemmet, men även i form av mat, dryck och vackra miljöer - detta vill vi gärna dela med oss av till dig. Kring Helsingborg finns en rad olika platser som bara måste upplevas!


Här är våra tips till caféer, restauranger och besöksmål när du befinner dig i Skåne. Från Båstad och Torekov ner till Ängelholm, genom Kullabygden ner till Höganäs och Helsingborg, avstånden är inte särskilt långa här...

DSC_0250.jpg

Sofiero slott och slottsträdgård

Sofierovägen 131, Helsingborg

Sofiero slott strax norr om Helsingborg är berömt för sin park med rhododendronbuskar och de vackra blomsterrabatterna. Här kan man gå och strosa länge i en rogivande miljö och bara ta in intrycken från trädgården. I slutet av sommaren kan du också uppleva "Dahliakvarteret" med ett myller av dahlior i alla former och färger.

Äppelkakan i caféet får du inte gå miste om, och i slottsbutiken kan du botanisera bland inredningsdetaljer och hitta fina presenter. För den som vill hitta något till sin trädgård finns det även en trevlig liten butik med snittblommor, kryddor och allehanda växter.

DSC_0892-scaled.jpg

Restaurang AMA / hotell Clarion SeaU

Kungsgatan 1, Helsingborg

Centralt med havsutsikt finns denna pärla, en ny mötesplats i Helsingborg för den som vill bo bra, ha nära till stadskärnan och äta gott. Restaurangen AMA serverar japansk-peruansk mat och cocktails. Söndagsbrunchen är populär, så det gäller att boka i tid!

IMG_6964.HEIC

Fredriksdals muséer och trädgårdar

Gisela Trapps väg 1, Helsingborg

Botanisk trädgård, lantbruk och muséer. Stora ytor i en rogivande omgivning. På Fredriksdal fokuserar man på hållbarhet: här bevaras sällsynta lantraser som rödkulla och göingeget och markerna sköts i enlighet med tradition och ekologi. Ett KRAV-certifierat friluftsmuseum!

Liten presentbutik med söta souvenirer och café + restaurang finns även.

IMG_7412.jpg

Flora Linnéa rosträdgård

Gisela Trapps väg 3, vid Fredriksdal
Helsingborg

Sveriges största sortiment av rosor! Austinrosor, klätterrosor, albarosor... listan bara fortsätter. Även stor webshop, men inget slår att gå bland rosorna på plats och få tips av den kunniga personalen.


Vi passar på att tipsa om en rosfavorit: "Alchymist" med sin doft av honung och té och fantastiska färgspel i persikotoner är något alldeles extra!

IMG_7921.jpeg.heic

Farhults blomstergård

Farhultsvägen 180, Farhult
(mellan Höganäs och Ängelholm)

Farhults trädgård har perenner av alla de slag: här är det självplock som gäller och man swishar för de växter man tagit med sig hem. Allt står blandat på en öppen gård: för trädgårdsälskaren är det en ren skattjakt.

Bra priser och stort sortiment som hela tiden skiftar med säsongerna!

IMG_9104.HEIC

Mölle krukmakeri - cafe & restaurang

Mölle hamnallé 9, Mölle

Till "Krukan" kommer du som du är och blir den du vill vara. Söker du ett lågmält, stilla ställe är det inte hit du ska kvällstid. Här är det högt i tak, avslappnat till tusen och riktigt god mat. Se till att spara plats för gelaton!


Förutom restaurang och café är det ju även ett krukmakeri: vackra krukor och fat som är handgjorda på plats finns att beundra eller köpa med sig.

Ransvik_glass-scaled.jpg

Ransvik Havsveranda café & restaurang

Italienska Vägen 151
Kullabergs naturreservat, Mölle

Här har ägarna Andy och Matti skapat en oas på bästa läget med utsikt över Öresund. Deras Veranda erbjuder riktig "mormorsfika" där allt bakas från grunden. Maten baseras på lokala råvaror och sjuder av matglädje.


P.s. Ett måste för chokladälskaren är "Synden i Mölle" från dessertmenyn: chokladkaka med kokostosca och grädde.

IMG_9278.jpg

Holy Smoke BBQ

Krapperups Kyrkoväg 116, 
Nyhamnsläge / Bräcke

Mitt ute i Kullabygden finns Bräckes barbecue-specialister. Holy Smoke är guld för alla som uppskattar en riktig BBQ. Hit åker man för den goda maten men också för stämningen. Skånsk sommar i högform!

IMG_6237.jpg

Hedentorps plantskola / Mamsellen & Matverkstan café

Kullavägen 95, Ängelholm

På Hedentorps finns perenner, rosor, träd och snittblommor i mängder, såväl som inredningsdetaljer och allt till trädgården. Inspirerande miljö där man alltid kan få nya idéer till sin trädgård eller balkong.


Missa inte ett besök i caféet, där Mamsellen skapar vackra och goda bakverk med det naturen har att erbjuda. 

Brenteganis1704290159_b.jpg

Brenteganis: italiensk restaurang på bygdegård

Tångavägen 117, Ängelholm

Familjärt, avslappnat och med ingredienser direkt från Italien: hos Brentegani's känner man sig direkt välkommen. Noga utvalt vinsortiment kompletterar maten, och för grappafantasten finns allt man kan önska sig. Temakvällarna är fullbokade resten av året, men med lite tur kan du kanske få en plats om du ringer och ställer dig i kö...

IMG_8383.HEIC

Krapperup: slott, café och konstutställning

Krapperupsvägen 413, Nyhamnsläge

I 1800-tals-miljö vid Krapperups slott hittar du ett mysigt litet café med ett överdåd av godsaker. Om de har krusbärskakan den dag du kommer, så tveka inte att ta den!


Krapperups slott har en botanisk trädgård med lång historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Både vanliga och ovanliga växter finns att se och parken sträcker sig över stora ytor. Som avslutning kan du kika in i konsthallen där den årliga konstutställningen hålls!

IMG_4488_edited.png

Skansen Båstad: spa och hotell

Kyrkogatan 2, Båstad

"Händelsernas centrum på sommaren, återhämtningens tillhåll på vintern Med panoramavyer över havet, Bjäresmaker i köket och ett spa som sträcker sig ända upp på taket och 60 meter ut i havet, vilar här en särskild atmosfär som får dig att lätta en aning."


Skansens egna ord, och vi kan bara hålla med. Ät, njut och slappna av i en fin omgivning med stranden precis utanför!

IMG_5088.JPG

Solbackens Wåffelbruk

Italienska vägen, Båstad

Våffelstuga och café med anor från 1907. Här kan du få en riktigt klassisk nygräddad våffla av bästa slag, på en fantastisk plats med premiumutsikt. En liten stig leder upp till våffelbruket, och servering finns både på verandan och runt omkring i bergsträdgården.